Constanta Hubble descrie viteza de expansiune a Universului.
Începând cu Big Bang-ul, Universul nostru se află în continuă expansiune, înțelegerea acestui fenomen dovedindu-se importantă pentru astronomi. Pentru a descrie această inflație universală, oamenii de știință folosesc constanta Hubble, totuși, aceasta tinde să aibă valori diferite de fiecare dată când este măsurată.
O echipă de cercetători de la Universitatea Harvard au realizat o nouă măsurătoare, mai precisă, a acestei constante și au ajuns la concluzia că comunitatea științifică ar trebui să ia în calcul regândirea Modelului Standard, notează Space.
Acest Model Standard clasifică toate particulele cunoscute și descrie trei dintre cele patru forțe fundamentale ale Universului: electromagnetismul, forța nucleară tare și forța nucleară slabă, din această serie este exclusă gravitația.
Măsurătorile realizate de către oamenii de știință au stabilit că rata de expansiune a Universului este de 73,9 kilometri pe secundă pe parsec, o valoare diferită față de valoarea care este folosită în mod obișnuit: 67,4 kilometri pe secundă pe parsec.
„Testarea modelului standard din cosmologie este o problemă cu adevărat importantă care necesită cele mai bune măsurători ale constantei Hubble”, explică Dom Pesce, cercetător al Centrului pentru Astrofizică de la Universitatea Harvard și autor principal al studiului citat.
„Diferența dintre valorile preconizate și măsurate ale constantei Hubble indică una dintre cele mai fundamentale probleme din toată fizica, astfel încât am dori să avem măsurători multiple, independente, care să coroboreze problema și să testeze modelul”, adaugă cercetătorul.
Noi măsurători au fost realizate de către patru telescoape din lumea întreagă: National Science Foundation’s Very Long Baseline Array (VLBA), Karl G. Jansky Very Large Array (VLA), Robert C. Byrd Green Bank Telescope (GBT) și Effelsberg.
„Am constat că galaxiile sunt mai apropiate decât previziunile din modelul standard al cosmologiei, coroborând o problemă identificată în alte tipuri de măsurători la distanță”, declară James Braatz, cercetător al National Radio Astronomy Observatory, SUA.
Studiul a fost publicat în The Astrophysical Journal Letters.
Criză în cosmologie. Universul se extinde mai repede decât arată modelele teoretice